Είδη ναργιλέ

Όλοι οι ναργιλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάπνισμα. Υπάρχουν όμως πλέον δημιουργηθεί δύο κύριες κατηγορίες. Η χρηστική και η διακοσμητική. Τα μπαρ ναργιλέ έψαξαν για ναργιλέδες ποιοτικούς και λειτουργικούς κυρίως παρά διακοσμητικούς ώστε να είναι πιο αποδοτικοί, να καθαρίζονται και να επαναχρησιμοποιούνται πιο εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ναργιλές είναι πάντα ο ίδιος. Αυτό που αλλάζει είναι ο σχεδιασμός και το είδος (μέταλλο) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του. Στο παρόν θέμα παρουσιάζονται κυρίως λειτουργικοί ναργιλέδες που πωλούνται για χρήση και όχι για καθαρά διακοσμητικούς λόγους.


Αιγυπτιακοί:
Θεωρούνται οι καλύτεροι ναργιλέδες κατασκευαστικά. Οι Khalil Mammon και οι Magdy Zidan είναι αυτοί που θα δείτε περισσότερο διαδεδομένους στην διεθνή αγορά. Αυτοί οι ναργιλέδες είναι κυρίως κατασκευασμένοι από ατσάλι ή μπρούτζο, ενώ η γυάλα τους είναι κατασκευασμένη από καλής ποιότητας γυαλί και δύσκολα διακρίνονται ατέλειες πάνω της. Κατασκευαστικά αυτοί οι ναργιλέδες έχουν έναν μεγαλύτερο σε διάμετρο σωλήνα κατά μήκος της μεταλλικής κατασκευής ώστε να περνάει ευκολότερα ο αέρας από εκεί και να έχουμε ευκολότερο τράβηγμα ή ρούφηγμα. Επίσης αδειάζει και ο καπνός που περιέχεται στην γυάλα με ευκολία "εξαέρωση γυάλας".





















Συριακοί:
Αυτοί οι ναργιλέδες έρχονται αντιμέτωποι με τους αιγυπτιακούς σε θέμα ποιότητας. Nour, Al-Fakher και Nawras είναι οι πιο διαδεδομένες μάρκες. Είναι κυρίως κατασκευασμένοι από μπρούτζο ο οποίος βγαίνει σε χρυσό ή ασημένιο χρώμα ακόμα και σε ανάμιξη αυτών των δύο. Συνηθίζουν να έχουν κοντότερο σωλήνα σε σχέση με τους άλλους ναργιλέδες, αυτό όμως είναι καθαρά θέμα "ιδεολογίας" και κατασκευής μιας και είναι συμπαγές σε σχέση με άλλους συνεπώς και πιο βαριοί. Αυτό δεν επηρεάζει κάπως την λειτουργικότητά τους μιας και έχουν εξίσου εύκολο "ρούφηγμα" και "εξαέρωση γυάλας" όπως και οι αιγυπτιακοί. Το σχέδιο πάνω στο μεταλλικό μέρος τους έχει έναν μοναδικό παραδοσιακό χαρακτήρα. Παρόλο που αρχικά τα μεταλλικά κομμάτια ήταν "θηλυκά" και οι λουλάδες "αρσενικοί" (τρόπος σύνδεσής τους) αργότερα επηρεάστηκαν από τους αιγυπτιακούς και τώρα πλέον οι περισσότεροι και οι νεότεροι κατασκευάζονται με "αρσενικό" μεταλλικό κομμάτι και "θηλυκό" λουλά. Αυτό βοηθάει και στη διευκόλυνση αλλαγής λουλά μιας και όλοι πλέον είναι κατασκευασμένοι ώστε να τοποθετούνται σε "αρσενικό" μεταλλικό μέρος.

 



Κινέζικοι:
Αυτοί οι ναργιλέδες δεν τείνουν να έχουν κάποια κουλτούρα ή κάποια ιστορία ή προέλευση. Είναι κατασκευασμένοι καθαρά για χρηστικό σκοπό. Συνήθως είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο και ακριλικές γυάλες. Οι πιο γνωστοί είναι οι Mya Saray και θεωρούνται κατασκευαστικά πολλοί ανώτεροι από οποιαδήποτε άλλη κινέζική κατασκευή ναργιλέ. Ακόμα γερμανικές μάρκες όπως aladin κατασκευάζονται στην κίνα, υπάρχουν και άλλες γερμανικές μάρκες ναργιλέ οι οποίες κατασκευάζονται στην Γερμανία όμως είναι παρόμοιοι με τους κινέζικους δηλαδή είναι καθαρά χρηστικοί και έχουν έναν μοντέρνο σχεδιασμό και χαρακτήρα. Το καλό με αυτούς τους ναργιλέδες είναι πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους άλλους και επίσης έχουν τεράστια γκάμα μεγεθών και σχεδιασμών.





Τούρκικοι:
Δεν είναι αρκετά διαδεδομένοι στην διεθνή αγορά. Μοιάζουν αρκετά με τους συριακούς και θεωρούνται αρκετά ποιοτικοί. Μια διαδεδομένη κατά κάποιον τρόπο μάρκα είναι η  Elmas.















Ινδικοί:
Αυτοί οι ναργιλέδες δεν είναι γνωστοί παρά μόνο σε ινδικά μαγαζιά. Τείνουν να έχουν μεταλλικό σωλήνα ή ξύλινο και έχουν αρκετά μεγάλους λουλάδες ειδικά κατασκευασμένους για τουμπεκί και όχι τον καπνό που καπνίζουμε σήμερα η πλειοψηφία. Οι γυάλες δεν κατασκευάζονται από γυαλί αλλά από ξύλο ή μέταλλο κυρίως ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το μεταλλικό ή ξύλινο μέρος του ναργιλέ. Δεν υπάρχει κάποια μάρκα που κατασκευάζεται για επαγγελματική χρήση παρόλα αυτά μπορούν να καπνίσουν.




Περσικοί:
Αυθεντικοί περσικοί ναργιλέδες είναι δύσκολο να βρεθούν σε κάποιο online κατάστημα. Ο σωλήνας είναι κατασκευασμένος μέταλλο ή ξύλο και συνήθως έχει ένα ελκυστικό στο μάτι σχέδιο. Πολλοί από αυτούς τους ναργιλέδες διατίθενται με λουλά που παίρνει τουμπεκί σε αντίθεση με το σημερινό καπνό.