Μέρη από τα οποία αποτελείται & πως δουλεύει

Ο ναργιλές αποτελείται από διάφορα μέρη τα οποία περιγράφονται παρακάτω. Όλοι οι ναργιλέδες (από τους χρηστικούς και από αυτούς που βρίσκονται στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται επαγγελματικά από μπαρ-ναργιλέ και αναφέρομαι κυρίως για Αμερική) αποτελούνται από τα ίδια μέρη σε διάφορες παραλλαγές τους.
Στο παρόν θέμα θα χρησιμοποιηθούν και αγγλικοί όροι οι οποίοι είναι κυρίως γνωστοί στο εξωτερικό και στα online μαγαζιά.

Ξεκινώντας από τα βασικά:



Ένας ναργιλές αποτελείται από την γυάλα ή "βάζο", από τον σωλήνα ή "σερί", από τον λουλά ή "κορώνα", το τσιμπούκι ή λάστιχο ή "καλάμι".

Αναλόγως τώρα με τον κατασκευαστή ο σωλήνας σφηνώνει με μια "φλάντζα" ή δαχτυλίδι σιλικόνης παχύ ή βιδώνεται αλλά πάλι θα έχει ένα είδος καουτσούκ στις στροφές του. Άλλο τέτοιου είδους φλάντζα σιλικόνη-καουτσούκ βρίσκεται ανάμεσα στο σωλήνα και στο τσιμπούκι ή "λάστιχο" και άλλο ένα ανάμεσα στο σωλήνα και στο λουλά. Σε κάθε περίπτωση ο λόγος χρήσης φλαντζών είναι για να αποφεύγονται οι διαρροές-εισροές και γενικότερα απώλειες αέρα. Εδώ βλέπουμε μερικές εικόνες από τα πάνω προς τα κάτω έχουμε φλάντζα για την λουλά, τσιμπούκι, γυάλα. (παρατηρούμε πως ο λουλάς και το τσιμπούκι έχουν την ίδια φλάντζα απλά σε διαφορετικό μέγεθος)



Ο σωλήνας εκτός από την έξοδο για τσιμπούκι έχει και έξοδο για βαλβίδα εξαερισμού και ανάμεσα στην βαλβίδα εξαερισμού και στο σωλήνα υπάρχει μια μεταλλική μπίλια που θα εξηγηθεί παρακάτω πως δουλεύει. Πάνω στο σωλήνα ακόμα μπαίνει το τασάκι το οποίο χρησιμοποιείτε για την ανανέωση των κάρβουνων και για να μην πέφτουν οι στάχτες στο πάτωμα.


Ας δούμε πως λειτουργεί η κατασκευή του ναργιλέ:


Όπως τον βλέπουμε καταλαβαίνουμε ότι ο αέρας θα μπαίνει από πάνω προς τα κάτω κατά μήκος του stem ώστε να περνάει από τα αναμμένα κάρβουνα, προς τον καπνό στη συνέχεια μέσα στην γυάλα και τέλος στο στόμα μας μέσω του hose. Ο τρόπος που δουλεύει τώρα όταν ρουφάμε είναι ο εξής. Καθώς εμείς τραβάμε αέρα με το στόμα (σαν να εισπνέουμαι και όχι όπως γίνεται στο τσιγάρο) αφαιρούμε τον αέρα μέσα από την γυάλα με αποτέλεσμα να τείνει να ανέβει το επίπεδο του νερού και έτσι από το βάρος του τραβάει αέρα από πάνω. Αυτό βέβαια είναι το σκεπτικό λειτουργίας και δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί με την παρατήρηση και μόνο. Μάλιστα καθώς ρουφάμε παρατηρούμε να δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες καθώς ο αέρας ερχόμενος από το stem μπαίνει μέσα στο νερό και καθώς ανυψώνεται σε μορφή μπουρμπουλήθρων μέχρι να συναντήσει την επιφάνεια του νερού.

Ας δούμε που χρησιμεύει η air valve:
Καθώς καπνίζουμε μπορεί τα κάρβουνα στην θέση που βρίσκονται να ζεστάνουν λίγο πιο πολύ τον καπνό με αποτέλεσμα να χαλάσουν την γεύση του και να κάνουν τον καπνό κάπως πιο βαρύ με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καπνίσουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να φυσήξουμε και να βγει αέρας από την air valve. Να αναδιοργανώσουμε τα κάρβουνα μας βάζοντας τα πιο εξωτερικά στον λουλά σε σχέση με πριν έτσι ώστε να μην ζεστάνουν τόσο πολύ τον καπνό. Πως λειτουργεί το ball bearing τώρα... Ανάμεσα στην έξοδο για τη βαλβίδα εξαερισμού και σε αυτή βάζουμε μια μπίλια μεταλλική ώστε να φράσσει την είσοδο αέρα από αυτό το σημείο ώστε όταν ρουφάμε να έχουμε όλο τον αέρα να έρχεται από τον λουλά και μόνο. Η βαλβίδα είναι βιδωτή συνήθως πάνω στο stem (σωλήνα). Πάντα όταν θέλουμε να κάνουμε εξαέρωση του καπνού που υπάρχει μέσα στην γυάλα φυσάμε όχι πολύ δυνατά διότι καθώς φυσάμε παρατηρούμε πως κατεβαίνει το επίπεδο νερού, αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπαίνει μέσα στο σωλήνα του stem και ανεβαίνει προς το πάνω, άμα φυσήξουμε υπερβολικά δυνατά υπάρχει περίπτωση να φτάσει στον λουλά και να σβήσει τα κάρβουνα και να γίνουν όλα μούσκεμα! Μια μπίλια είναι σαν μια μπίλια από ρουλεμάν σαν την παρακάτω εικόνα...

 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πλαστική μπίλια από αεροβόλο. Προσοχή όμως αν η μπίλια χρησιμοποιείται και ανάμεσα στην υποδοχή τσιμπουκιού και του σωλήνα σαν auto-seal system που θα δούμε παρακάτω συνίσταται να είναι μεταλλική, επειδή η πλαστική μπορεί να σπάσει και να ρουφήξουμε τα κομματάκια πλαστικού στα πνευμόνια μας.



Μερικοί ναργιλέδες έχουν και ice chamber, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες:





Αυτός ο μεταλλικός "κουβάς" που βλέπουμε ανάμεσα στο τασάκι και στο στο πάνω μέρος του stem λέγεται ice chamber και εκτός από διακοσμητικούς λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βάλουμε μέσα παγάκια και κρύο νερό με αποτέλεσμα ο καπνός να παγώνει περισσότερο. Παρόλο που θα δούμε σε άλλο θέμα το πως μπορούμε να έχουμε πιο δροσερό καπνό το ice chamber δεν φαίνεται να έχει κάποια όντως πρακτική στο θέμα παγώματος του καπνού. Παρόλα αυτά προσθέτει μια ωραία πινελιά στην εμφάνιση του.


Αυτά είναι τα βασικά...στο επόμενο θέμα αναφέρονται τα άλλα αξεσουάρ του...