Αφού "καεί" η γεύση...

Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε όλους μας και έχει να κάνει με το "κάψιμο" του καπνού το λεγόμενο harsh smoke και είναι τόσο συχνό όσο η γραμμή νερού που σχηματίζεται στην γυάλα μας ή οι φθαρμένες φλάντζες.
Μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως η μόνιμη θέση του κάρβουνου πάνω στο λουλά με αποτέλεσμα κάποιο κομμάτι να είναι κρύο και άλλο πολύ ζεστό (heat management θα δούμε σε άλλο θέμα όμως).


Καταρχήν η αναγνώριση κάτι τέτοιου γίνεται από την αίσθηση πιο ζεστού καπνού, ενοχλητικού στο πίσω μέρος του λαιμού και καρβουνιασμένη γεύση. Άλλοι το αντιλαμβάνονται λιγότερο και άλλοι περισσότερο, για παράδειγμα καπνιστές τσιγάρων δεν το αντιλαμβάνονται τόσο εύκολα λόγω της "φύσης" του τσιγάρου να είναι "καυτό" και ενοχλητικό στην γλώσσα και λαιμό (ειδικότερα τις πρώτες φορές που δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός και συγκεκριμένα το στόμα).

Όμως το αν θα δράσουμε αναλόγως όπως θα δούμε παρακάτω θα εξαρτηθεί από εμάς και τον τρόπο καπνίσματος μας. Θα δημιουργούσα θέμα με κάπνισμα παραδοσιακό έναντι τεχνολογικού όμως δεν χρειάζεται μιας και τα βασικά θα αναφερθούν εδώ. Το "παραδοσιακό" κάπνισμα ναργιλέ που θα βρείτε σε διάφορα ναργιλεδάδικα (κυρίως αλλοδαπών) είναι του στιλ παραγέμισμα του λουλά και κάπως καμμένη γεύση (όχι πολύ αλλά όσο την παίρνει) ώστε να καπνίζεται... από την άλλη το "τεχνολογικό" παύλα σύγχρονο κάπνισμα έχει να κάνει με συγκεκριμένη προετοιμασία του λουλά, συγκεκριμένο heat management ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση γεύσης και καπνού.

Εφόσον λοιπόν κρίνουμε πως κάψαμε την γεύση κάνουμε τα παρακάτω ώστε να την επαναφέρουμε στο φυσιολογικό, εκτός αν έχει μεγάλη "ζημιά" (δλδ έχει γίνει κάρβουνο!).
1ο βήμα είναι να βγάλουμε το/τα κάρβουνα από το πάνω μέρος του λουλά
2ο βήμα αν έχουμε βαλβίδα εξαερισμού στο ναργιλέ να φυσίξουμε ώστε να φύγει ο καμένος καπνός
3ο βήμα (αναλόγως την περίπτωση) πιάνουμε τον λουλά από χαμηλά με τη βοήθεια κάποιου θερμομονωτικού υλικού (όπως 1-2 χαρτοπετσέτες) και φυσάμε απαλά από το κάτω μέρος του κρατώντας τον λουλά στραμμένο προς τα πάνω. Αναλόγως τον καπνό που βγάζει είναι ανάλογο και το κάψιμο του.
4ο βήμα επανατοποθετούμε τον λουλά και το κάρβουνο στον ναργιλέ, αυτή τη φορά όμως βάζουμε το κάρβουνο στην απέναντι θέση από αυτή που ήταν πριν ή σε κάποια θέση τέλος πάντων που δεν ακουμπούσε.
Και καθ όλη την διάρκεια που καπνίζουμε μπορούμε να αλλάζουμε θέση στο κάρβουνο όποτε θέλουμε.