Πως αποθηκεύουμε τον καπνό

Ο καπνός του ναργιλέ όντας υγρός και αρωματισμένος πρέπει να φυλάσσεται υπό συγκεκριμένους όρους ώστε να διατηρεί την υγρασία και τα αρώματα του.

Υπολογίζεται πως μπορεί να κρατήσει τα χαρακτηριστικά του για περίπου 6 μήνες. Το χρονικό αυτό διάστημα βεβαία ποικίλει αναλόγως το κλίμα, την φύλαξη και την ποιότητα του καπνού.

Συνεπώς η φύλαξη θα πρέπει να πληρεί δύο προϋποθέσεις:
1) να είναι αεροστεγής
2) να προστατεύεται από ακτινοβολία
Αεροστεγής για να μην χάνονται τα αρώματα και η υγρασία και προστασία από ακτινοβολία ώστε να μην ζεσταίνεται και "χαλάει" πιο γρήγορα.


1) Αεροστεγής
Ο σωστός τρόπος φύλαξης λοιπόν είναι ένα αεροστεγές δοχείο (κατά προτίμηση γυάλινο) και μέσα στο δοχείο ή θα μπει ο καπνός χύμα ή στο σακουλάκι του (αυτό που ήταν όταν αγοράστηκε) ή σε δικό μας σακουλάκι (που κλείνει από πάνω αεροστεγώς ή και όχι).


Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε γυάλινο δοχείο ή το δικό του σακουλάκι τα εξής:
-αν αλλάξουμε σακουλάκι, τότε όσο μπορούμε όλα τα υγρά από το παλιό να τα μεταφέρουμε στον καινούργιο ώστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες
-αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό σακουλάκι δικό μας ή αν βάλουμε τον καπνό χύμα σε ένα πλαστικό δοχείο πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πορώδες και επίσης να μην βγάζει "πλαστικίλα" ειδάλλως θα χαλάσουμε την γεύση μας σε ένα μεγάλο βαθμό. (συνήθως τα πολυbag σακουλάκια κάνουν καλή δουλειά όμως εξαρτάται από την μάρκα τους και την χρήση τους (γιατί υπάρχουν άλλα πιο χοντρά και άλλα πιο λεπτά)).


Το ιδανικότερο είναι να κρατήσουμε το σακουλάκι του και να το βάλουμε σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο. (ξέρουμε θα λερώσει η όλη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει σε χώρο όπως η κουζίνα, ή με κάποιο λατεξ γάντι μιας χρήσεως ή με κάποιον άλλο τρόπο που σας βολεύει)


2) Ακτινοβολία
Ξέρουμε πως ο καπνός πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος με θερμοκρασία δωματίου.
Για να το επιτύχουμε αυτό ας κοιτάξουμε αρχικά το αεροστεγές δοχείο μας.
Δεν θα πρέπει να είναι διαμπερές στο φως (σίγουρα δεν θα βρούμε κάποιο γυάλινο δοχείο με εξωτερική επένδυση...και αν βρούμε δεν θα δώσουμε τόσα λεφτά για να το αποκτήσουμε, το σκεπτικό είναι σωστή φύλαξη και πρακτικότητα). Οπότε υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το επιτύχουμε αυτό, είτε να βάψουμε το εξωτερικό με σπρέι χρώματος (κατά προτίμηση ανοιχτά χρώματα όπως άσπρο ώστε να απωθεί όσο περισσότερη ακτινοβολία γίνεται και έτσι να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του, είτε να δημιουργήσουμε μια επένδυση με αλουμινόχαρτο που αντανακλά ένα μεγάλο ποσοστό της ακτινοβολίας και σίγουρα θα προστατέψει από υψηλές θερμοκρασίες.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι, εδώ αναφέρεται το βασικό σκεπτικό.


Αν κάποιος έχει πολλές γεύσεις για παράδειγμα (70-80), σίγουρα δεν είναι "βολικό" να φτιάξει τόσες επενδύσεις ή να βάψει τόσα δοχεία με σπρέι. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το εσωτερικό μιας ντουλάπας για αυτή τη χρήση (ή μια ολόκληρη ντουλάπα!). Ακόμα και για κατόχους "λίγων" γεύσεων (4-6) μπορούν να κάνουν το ίδιο ή να χρησιμοποιήσουν ένα σεντούκι (ή κάτι παρόμοιο) και να φυλάξουν εκεί μέσα όλα τα δοχεία τους.


Συμπερασματικά το ιδανικότερο εδώ είναι η φύλαξη του δοχείου στο εσωτερικό μιας ντουλάπας. Όμως επειδή ίσως βγάζει κάποια αρώματα (επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε ακριβώς ότι έπρεπε) καλύτερο είναι να μην επιλέξουμε ντουλάπα με ρούχα.


Άλλες συνθήκες φύλαξης.
Έχει αναφερθεί ότι η φύλαξη στο ψυγείο ή κατάψυξη μπορεί να επεκτείνει την διάρκεια "ζωής" του καπνού. Όμως αυτό έχει μερικές προϋποθέσεις όπως την δημιουργία τέλειου αεροστεγούς περιβάλλοντος για τον καπνό και επίσης σε περίπτωση που θέλουμε να καπνίσουμε να τον "ξεπαγώνουμε" για όση ώρα χρειάζεται πάλι στην αεροστεγές συσκευασία του. Συνεπώς είναι κάτι δύσκολο και όχι πολύ δοκιμασμένο.


Εν κατακλείδι ο καπνός του ναργιλέ δεν είναι όπως του τσιγάρου... δεν διατηρείται τόσο εύκολα και δεν χρησιμοποιείται τόσο εύκολα. Δεν είναι της λογικής "άντε να τον βγάλω στο τσάκα τσάκα από την συσκευασία-δοχείο που τον έχω μέσα να πάρω την "δόση" μου". Θέλει λίγο παραπάνω μεράκι, γιατί με τα χέρια γεμάτα από τα υγρά του καπνού το κλείσιμο του δοχείου θα οδηγήσει στο να μυρίζει μετά το δοχείο εξωτερικά, να αποκτήσει άσχημη υφή και γενικά αρνητικά χαρακτηριστικά (ίσως και να το βάψει σε κάποιο σημείο).
Γενικά στα θέματα που κάνω δεν αναφέρομαι σε κάποιον βιαστικό στα πεταχτά ναργιλέ ή που γίνεται κρυφά, αναφέρομαι σε "φυσιολογική" χρήση με μεράκι και ενασχόληση. Γιατί φανταστείτε να καπνίσετε και μετά να δείτε στην ντουλάπα να έχει λερώσει ή να μυρίζει έντονα ή να σκέφτεστε καθ όλη την διάρκεια "δεν πλύθηκα" και τα σχετικά...χαλάει το όλο smoke session...