Παραδοσιακό vs Τεχνολογικό κάπνισμα

Έχουν εμφανιστεί πολλά νέα "gadgets" θα λέγαμε στον χώρο του ναργιλέ τα οποία κάποια δίνουν κάποιες έξτρα λειτουργίες και άλλα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Έχουν αναφερθεί αρκετά από αυτά ως ένα σημείο* στα θέματα με τους λουλάδες, με άλλα αξεσουάρ, με τα λάστιχα, "ας δούμε πιο αναλυτικά vol. 1" και άλλα.


Παίρνοντας ως σταθμό αφετηρίας, το πως ήταν ο ναργιλές 10 χρόνια πριν, διότι το πως ήταν 10 χρόνια πριν μοιάζει πολύ πιο πολύ με το πως ήταν 100 χρόνια πριν από το πως είναι σήμερα με πως ήταν πριν 10 χρόνια, εκτός από υγιής αλλαγές όπως το washable λάστιχο (ώστε να μην εισπνέομαι σκόνη και σωματίδια σκουριάς), το heavy duty αλουμινόχαρτο, τους τρόπους καθαρίσματος του ναργιλέ και ίσως κάτι ακόμα που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, όλα τα άλλα, όλες οι άλλες "εξελίξεις" και "τροποποιήσεις" είναι πράγματα τα οποία απλά προσφέρουν κάποιες διαφορετικές εμπειρίες στο κάπνισμα του ναργιλέ, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, μερικές από αυτές για να μας διευκολύνουν.

Όμως οι αλλαγές αυτές ξεφεύγουν από αυτό που λέμε παραδοσιακό κάπνισμα ναργιλέ, εννοώντας "παλιό". Ναι μεν καλοί οι καινούργιοι λουλάδες που κρατάνε περισσότερο του χυμούς του καπνού κλπ κλπ, αλλά αλλιώς είναι να καπνίσει κάποιος με τον κλασσικό πήλινο αιγυπτιακό λουλά και δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο, αλλά φαίνεται σαν διαφορετική εμπειρία - session.


Με μερικούς συνδυασμούς καινοτομιών στο ναργιλέ, για παράδειγμα πέτρες αντί για καπνό και αντίσταση αντί για κάρβουνο, φαίνεται ξεκάθαρα πως αυτό δεν είναι ναργιλές πλέον αλλά κάτι άλλο. Και σαν κάτι άλλο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να ονομάζεται. Φαίνεται πως μερικά πράγματα "τραβάνε" τον ναργιλέ μακρυά από αυτό που είναι πραγματικά. Μπορεί μερικά πράγματα να έχουν να κάνουν με υγεία αλλά δεν παύει να μην θεωρείται παραδοσιακός ναργιλές.



*Αναλύω στο θέμα "Νέα στο χώρο του ναργιλέ..." τι εννοώ