Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικά πράγματα Vol. 1

Μερικά πράγματα που έγινε απλή αναφορά στην κατηγορία Βασικά θα αναλυθούν εκτενέστερα εδώ.


1. Tangiers Phunnel

Οι παραδοσιακοί λουλάδες (αιγυπτιακοί) τα καταφέρνουν μια χαρά ακόμα και σήμερα στο σύγχρονο κάπνισμα ναργιλέ. Όμως όλοι τους πλήττουν σε ένα σημείο...έλλειψη ποσότητας γεύσης! Ο λόγος είναι ότι τα αρώματα και οι προσθήκες γεύσης στον καπνό προέρχονται από τα υγρά που έχει είτε αυτά είναι σε μορφή μελάσας είτε μελιού. Από την στιγμή που γεμίζουμε έναν αιγυπτιακό λουλά και τον βάζουμε στην κορυφή του σωλήνα τα υγρά του αρχίζουν να κατεβαίνουν προς τα κάτω. Με την πάροδο της ώρας και την αύξηση την θερμότητας στον λουλά τα υγρά του είναι πιο επιρρεπείς στο να απομακρύνονται με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω από το σωλήνα είτε να περνάνε μέσω του σωλήνα στην γυάλα μας. Έτσι όλα εκείνα τα αρωματικά στοιχεία που προσδίδουν την γεύση στον καπνό απομακρύνονται και έτσι ο καπνός μας γίνεται πιο άγευστος και πιο στεγνός κατά τη διάρκεια καπνίσματος. Ακόμα επειδή απομακρύνεται αρκετή ποσότητα υγρών δεν έχουμε και τόση ποσότητα καπνού (ή μάλλον ποιοτικού καπνού - καπνό που πρέπει να βγάζει ο ναργιλές*). Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο τέταρτο στο κάπνισμα του ναργιλέ είναι πάντα πιο ευχάριστο από την υπόλοιπη ώρα.
Για να κρατήσουμε λοιπόν τα υγρά μέσα στον καπνό και να κάνουμε το κάπνισμα μιας ώρας να μοιάζει με 4 καπνίσματα του πρώτου τετάρτου η αγορά έβγαλε πολλούς λουλάδες που έχουν αυτή την ιδιότητα: συγκράτηση υγρών στον λουλά. Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για τον πιο διαδεδομένο μέχρι στιγμής tangiers phunnel. Πρόκειται για έναν phunnel λουλά κατασκευασμένο από πηλό. Προσοχή αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι υπάρχουν και κεραμικοί λουλάδες τύπου phunnel οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με τον original tangiers phunnel. Ο πηλός όπως έχει συζητηθεί σε άλλο θέμα θερμαίνεται και ψύχεται πιο αργά μοιράζοντας ομοιόμορφα την θερμότητα σε όλη την έκτασή του. Συνεπώς δύσκολα θα "κάψουμε" μια γεύση και είναι απίθανο να την θερμάνουμε υπερβολικά μόνο σε ένα σημείο της. Σε αντίθεση ένας κεραμικός λουλάς θερμαίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να καίει την γεύση μιας και έχουν σε όλη την διάρκεια του καπνίσματος μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.
Γιατί έχουν μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας; Ο καπνός θερμαίνεται αργά από τα κάρβουνα άθελα του λόγω της θέσης τοποθέτησής τους. Ο πήλινος λουλάς θερμαίνεται και αυτός αργά λόγω της ιδιότητάς του. Συνεπώς εφόσον τα δύο αυτά υλικά πηλός και καπνός ακουμπάνε μεταξύ τους, ποτέ ο επιρρεπείς καπνός δεν θα συναντήσει μεγάλη θερμότητα σε σχέση με την δική του μιας και ζεσταίνονται παράλληλα. Σε αντίθεση ο κεραμικός λουλάς θα κάψει από την αρχή, ενώ ο καπνός και τα υγρά του δεν θα έχουν προλάβει να ζεσταθούν όσο πρέπει για να συνυπάρχουν καπνός-λουλάς σε ίδιες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε απότομο ψήσιμο του καπνού και πολύ έντονη γεύση (ίσως σε ενοχλητικό πλέον σημείο) στην αρχή του καπνίσματος. Το ποιοτικό κάπνισμα θα διαρκέσει πολύ λιγότερο με τον κεραμικό μιας και πολύ σύντομα θα έχουνε ψήσει όλη την γεύση.

*με τους όρους ποιοτικό κάπνισμα - καπνό που πρέπει να βγάζει ο ναργιλές εννοείται το ακόλουθο. Σε προηγούμενο θέμα έχει εξηγηθεί ποια η διαφορά ανάμεσα σε παραδοσιακό και τεχνολογικό - σύγχρονο κάπνισμα. Πολλοί σήμερα νομίζουν πως εφαρμόζουν το σύγχρονο τεχνολογικό κάπνισμα εφόσον δεν καίνε την γεύση όμως κάνουν λάθος διότι μετράνε μόνο το ξεκίνημα και την αρχή. Κατά τη διάρκεια ποιο είναι το αποτέλεσμα; Υπάρχει στο μισάωρο η ποσότητα γεύσης στον καπνό που υπήρχε στο πρώτο τέταρτο; Αν όχι κάτι πάει στραβά. Λέγοντας λοιπόν "καπνό που πρέπει να βγάζει ο ναργιλές" εννοούμε τον πιο "καθαρό", πιο δροσερό, πιο γευστικό, πιο ελαφρύ καπνό που μπορεί να βγάλει ο ναργιλές μας στην αρχή. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε να κρατήσει παραπάνω λόγω της "τεχνολογίας". Βέβαια δεν κατακρίνεται σαν "λάθος" κανένα κάπνισμα, ούτε έχει στόχο το παρόν κείμενο να απογοητεύσει καπνιστές που καπνίζουν - κάπνιζαν πολύ καιρό ναργιλέ με τον δικό τους τρόπο. Ο μόνος στόχος είναι η ενημέρωση. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα ποιοτικότερα και σίγουρα θα βγαίνουν βοηθητικές βελτιώσεις στο άμεσο μέλλον.



2. Heba Diffuser

Ένα τόσο μικρό πράγμα μπορεί να κάνει την διαφορά!
Όταν καπνίζουμε ο αέρας έρχεται από τον σωλήνα στην γυάλα μας, βγαίνει από το κάτω μέρος του σωλήνα σχηματίζοντας μεγάλες μπάλες αέρα, στην συνέχεια αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια και από εκεί ο καπνός πάει στο λάστιχο και στην συνέχεια στο στόμα μας και στα πνευμόνια μας. Το heba diffuser σπάει τον καπνό που βγαίνει από το κάτω μέρος του σωλήνα σε πολλές μικρές μπάλες αέρα, στην συνέχεια αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια και από εκεί όπως και πριν στο λάστιχο και στα πνευμόνια μας.
Ποία είναι διαφορά λοιπόν; Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε πολύ μικρή επιφάνεια καπνού σε απευθείας επαφή με το νερό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια καπνού που έρχεται σε απευθείας με το νερό. Συνεπώς έχουμε καλύτερο φιλτράρισμα* του καπνού. Το νερό στον ναργιλέ βοηθάει στο να δροσίζει ο ζεστός καπνός που έρχεται από τον λουλά. Όσο πιο δροσερός γίνει τόσο πιο γευστικός και ποιοτικός θα είναι. Γευστικότερος θα είναι επειδή η κατάλληλη θερμοκρασία για την καλύτερη δυνατή γεύση είναι θερμοκρασία δωματίου (25 βαθμοί Κελσίου). Ποιοτικότερος θα είναι λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας από την μία στο κάπνισμα μας και από την άλλη στην υγεία μας, διότι όσο δροσερότερος έρχεται ο καπνός στα πνευμόνια μας τόσο καλύτερο. Θα σας έχει τύχει να καπνίσετε κάποιο καλοκαίρι και να έρχεται ο καπνός πιο ζεστός από άλλες φορές, αν παρατηρήσατε προσεκτικά η γεύση δεν είναι τόσο έντονη όσο θα ήταν σε μια χειμωνιάτικη μέρα και επίσης ίσως ο καπνός σαν έπνιγε... αυτά είναι σημάδια ζεστού έως πολύ ζεστού καπνού.
Άλλη μια λεπτομέρεια που δύσκολα έως απίθανα να αντιληφθεί κάποιος είναι το πόσο ομοιόμορφος και ισομερώς έρχεται ο καπνός στο στόμα μας. Ο λόγος είναι ότι χωρίς το heba diffuser ο καπνός δεν έρχεται μόνο σε μεγάλες μπάλες νερού, έρχεται σε πολλά μεγέθη από μικρές και μεσαίες έως μεγάλες και κυρίως πολύ μεγάλες. Συνεπώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ομοιόμορφο καπνό με όμοια θερμοκρασία και ιδιότητες σε όλα του τα σημεία. Ενώ με το heba diffuser ο καπνός κόβεται σε πολλές και ίσες μπάλες καπνού με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φανταστείτε να τρώτε μια ψιλοκομμένη ντομάτα από σεφ και μια ντομάτα τυχαίως κομμένη σε μεγάλα και μικρά κομμάτια από ένα 8χρονο παιδάκι. Σε ποια περίπτωση θα έχετε πιο ομοιόμορφη εικόνα και αίσθηση στο στόμα σας;

*με τον όρο φιλτράρισμα εννοείτε αυστηρά και μόνο το πέρασμα του καπνού από το νερό. Στην πληθώρα των περιπτώσεων το καλύτερο φιλτράρισμα έχει παντού πλεονεκτήματα. Η δυνατότητα φιλτραρίσματος του καπνού όσοv αφορά το πόσο πιο υγιεινός γίνεται ή η αναφορά της βλαβερότητας του ναργιλέ θα σχολιαστεί σε άλλο θέμα.