Bowls (λουλάδες) βασικοί & παραλλαγές

Πριν ξεκινήσουμε ας δούμε την λογική με την οποία πακετάρουμε ένα λουλά. Ο σκοπός μας είναι τα κάρβουνα που θα είναι περιμετρικά τοποθετημένα (σε περίπτωση που είναι πάνω από ένα...πιο αναλυτικά θα δούμε στην ενότητα οδηγοί) να ζεσταίνουν το λουλά και αυτός με την σειρά του να ζεσταίνει και να ψήνει τον καπνό. Οπότε η λογική λέει να έχουμε μεγάλη θερμοκρασία ώστε να μπορούμε να καπνίσουμε, χωρίς όμως τα κάρβουνα να ακουμπάνε πάνω στον καπνό άμεσα ή έμμεσα. Άμεσα σε καμία περίπτωση διότι θα γίνει πολύ βαριά η γεύση και επιπλέον θα καεί ο καπνός και δεν θα ψηθεί (ο καπνός με μελάσα (molasses) δεν είναι σχεδιασμένος για να καίγεται σε σχέση με το τουμπεκί αλλά για να ψήνεται), και έμμεσα εννοείται πως το αλουμινόχαρτο δεν θα ακουμπάει στον καπνό αλλά θα απέχει μια απόσταση της τάξεως των 3 χιλιοστών αναλόγως βέβαια και το bowl που χρησιμοποιείται. Συνήθως ένας λουλάς παίρνει 20-25gr καπνού αλλά υπάρχουν και μεγαλύτεροι που παίρνουν και 50gr, όπως και μικρότεροι που παίρνουν 10gr για πιο σύντομα σε διάρκεια session.

Προσθέτουμε τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται οι λουλάδες πριν περάσουμε στα είδη τους:
-πηλός (clay): είναι το καλύτερο που υπάρχει μιας και ζεσταίνεται ομοιόμορφα και δεν θα κάψει τον καπνό μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χαρακτηρίζεται από το βάρος του και την στερεά "γεμάτη" κατασκευή του.
-κεραμικό (ceramic): πολλές κινέζικες παραλλαγές οποιουδήποτε είδους λουλά είναι από κεραμικό και όχι από πηλό. Το κεραμικό μπορεί να βγάλει περισσότερα σχέδια όμως δεν έχει τόσο καλή διαχείριση της θερμότητας όπως το πήλινο. Ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και έχει σαν αποτέλεσμα να υπερθερμαίνει την γεύση πολλές φορές.
-γυάλινο (pyrex): πολύ εμφανίσιμο και εύκολο στον καθαρισμό με διάφορα σχέδια και χρώματα πάνω του όμως και αυτό όπως και το κεραμικό "τιμωρείται" για την ομορφιά του με την μη σωστή διαχείριση της θερμότητας με αποτέλεσμα να μην έχουμε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά του καπνού που θα θέλαμε.
-ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel): επιβάλει κάποιο κύρος εμφανισιακά θα λέγαμε, ακούγεται ακριβό, δεν σπάει αλλά βρίσκεται στην χειρότερη μοίρα όσο αναφορά την διαχείριση θερμότητας. Το συγκεκριμένο θα καρβουνιάσει την γεύση πιο γρήγορα από κάθε άλλο bowl.
(Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιος λόγος απογοήτευσης μιας και σε άλλο θέμα θα δούμε πως να διαχειριζόμαστε σωστά την θερμοκρασία σε κάθε λουλά και σε κάθε περίπτωση.)

Αρχικά θα ασχοληθούμε με τις βασικές κατηγορίες bowls όσο αναφορά την λειτουργικότητα τους και μετά θα δούμε διάφορες παραλλαγές του:
- egyptian bowl (κλασσικός λουλάς)
Ότι πιο κλασσικό υπάρχει. Είναι σχεδιασμένο σαν μια λακκούβα η οποία έχει 3-6 τρύπες αναλόγως τον κατασκευαστή.

Αν και αποτελεί μια κλασσική λύση δεν είναι το καλύτερο που υπάρχει σε σχέση με άλλα είδη που θα δούμε παρακάτω διότι καθώς ο υγρός καπνός ζεσταίνεται τρέχουν τα υγρά του προς τα κάτω, κατά μήκος του σωλήνα. Σαν αποτέλεσμα χάνεται πιο γρήγορα η γεύση του και δεν μένει τόση ώρα υγρός όπως σε άλλους λουλάδες. Δεν θα θεωρεί μειονέκτημα το ότι βρομίζει ο σωλήνας του stem (εσωτερικά) διότι υποτίθεται πως προηγείται πλύση πριν από κάθε χρήση που θα δούμε σε άλλο θέμα στην ενότητα οδηγοί.
Ακόμα θα πρέπει να ξέρουμε πως τοποθετούμε τον καπνό μέσα στον λουλά ώστε να μην περιορίζεται πολύ ο αέρας που περνάει από πάνω. Όπως και να έχει σε σχέση με τους παρακάτω λουλάδες που θα δούμε έχει περισσότερο restricted airflow (περιορισμένο πέρασμα αέρα).
Το αυθεντικό egyptian bowl είναι κατασκευασμένο από πηλό.


-tangiers phunnel ή alien phunnel ή phunnel bowl
Αυτό το bowl έχει την ιδιότητα να κρατάει τον καπνό μαζί με όλα του τα υγρά καθ' όλη την διάρκεια του καπνίσματος.

Βγαίνει σε διάφορα χρώματα και πολλές παραλλαγές όπως και ο κλασσικός λουλάς. Πακετάροντας με σωστό τρόπο τον καπνό (shisha) στο bowl μπορούμε να έχουμε το ευκολότερο ρούφηγμα σε σχέση με κάθε άλλο λουλά. Αυτό συμβαίνει διότι ο καπνός τοποθετείται περιφερειακά της κεντρικής τρύπας όπως φαίνεται και δεν έχει σημασία το πόσο στουπωμένος θα μπει εφόσον αυτό που θέλουμε είναι να ψήσουμε τον καπνό και όχι να περνάει από μέσα του ο αέρας ώστε να έρθει σε εμάς. Το αυθεντικό ,δηλαδή το tangiers, phunnel bowl είναι κατασκευασμένο από πηλό. Υπάρχουν πολλές κινέζικες κατασκευές οι οποίες είναι από κεραμικό.
Ακόμα στα phunnel bowls μερικοί χρησιμοποιούν mod (τροποποιήσεις) ώστε να μην τραβάει το αλουμινόχαρτο ο αέρας και να μην μας καίγονται γρήγορα τα κάρβουνα. Κάτι σαν αυτό το οποίο τοποθετείται στο κέντρο του.


Αυτοί είναι τα 2 βασικά είδη λουλά που υπάρχουν και όλα τα άλλα βασίζονται πάνω στην νοοτροπία του καθενός σε κάθε περίπτωση.


-vortex bowl
Αν και αποτελεί ένα mod (παραλλαγή) του phunnel το βάζω επειδή είναι πολύ γνωστό στην διεθνή αγορά και πολύ χρησιμοποιούμενο για τους λόγους που θα δούμε παρακάτω.

από ότι βλέπουμε έχει την ίδια νοοτροπία με το phunnel μιας και είναι σχεδιασμένο να κρατάει τα υγρά του καπνού μέσα στον λουλά για όλη τη διάρκεια του καπνίσματος (κρατώντας τον έτσι υγρό για περισσότερη ώρα σε σχέση με τον κλασσικό λουλά) και επιπλέον αποτελεί την καλύτερη λύση για αρχάριους. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία το πως θα πακετάρουμε με καπνό αυτό το λουλά εφόσον ο καπνός θα περνάει από τις μικρές τρυπούλες οι οποίες δεν θα ακουμπάνε τον καπνό, αλλά ακόμα και να τον ακουμπάνε θα είναι στο μέσο του επιπέδου του και όχι στο κάτω μέρος του οπότε δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακόμα υπάρχουν αναφορές ότι το phunnel τραβάει κάτω το αλουμινόχαρτο περιορίζοντας το πόσο μπορούμε να τραβάμε. Εμείς παρόλο που σε άλλο θέμα θα δούμε πως θα πακετάρουμε σωστά τον κάθε λουλά, βλέπουμε πως το vortex δεν έχει τέτοιο θέμα μιας και το αλουμινόχαρτο μπορεί να ακουμπήσει στο κέντρο του κρατώντας μάλιστα και ένα επίπεδο σχήμα μιας και δεν θα επηρεάζεται από το ρούφηγμα. Παρόλα αυτά μειονεκτήματα του vortex είναι ο τρόπος που καθαρίζεται και το ότι είναι κεραμικό. Η εταιρία Sahara Smoke co είναι αυτή που έβγαλε αυτό το είδος λουλάδων.

(Δεν χρειάζεται να απογοητευτούμε για το restricted air flow που έχουν μερικά bowl διότι έχει να κάνει και με το είδος καπνού που χρησιμοποιείται (μάρκα) και γενικά θα δούμε τρόπους να πακετάρουμε σωστά ένα bowl (και στα 3 συγκεκριμένα) σε άλλο θέμα.)

 Η Γερμανία θέλοντας να πρωτοτυπήσει και να παράγει κάποια αποδοτικά κομμάτια και πρωτότυπα έχει παράγει τους δικούς τις λουλάδες.
Saphire bowl

Bλέπουμε πως αυτό το bowl χρησιμοποιεί την μέθοδο του phunnel διότι τα υγρά του καπνού κατακάθονται στο κάτω μέρος του λουλά και ο αέρας έρχεται από ένα ύψος διαφορετικό αυτού του βάθους του λουλά.

Αυτά είναι τα "βασικότερα" είδη. Ακόμα υπάρχουν και λουλάδες που είναι 2 έως και 4 ενωμένοι. Πολλοί νομίζουν πως αυτό γίνεται για παραπάνω καπνό ή για συνδυασμό γεύσεων. Και στις δύο περιπτώσεις κάνουν λάθος διότι δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε διπλάσια ποσότητα καπνού και κάρβουνων για να έχουμε παρόμοια ποσότητα καπνού και επιπλέον υπάρχουν ειδικοί λουλάδες όπως θα δούμε που μπορούν και συγκρατούν δύο γεύσεις ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο μιας και μπορούμε να αναμείξουμε όσες γεύσεις τις επιλογές μας θέλουμε και να τοποθετήσουμε το μείγμα καπνού σε έναν απλό κλασσικό λουλά.
Η χρήση που έχουν οι πολλαπλοί λουλάδες είναι η εξής. Τοποθετούμε και στους 2-4 λουλάδες καπνό και αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια κάνουμε τρύπες μόνο στον έναν βάζουμε κάρβουνα σε αυτόν και καπνίζουμε. Σε περίπτωση που είμαστε παρέα και όχι ένα άτομο η γεύση θα τελειώσει πιο γρήγορα και έτσι ίσως θελήσουμε να συνεχίσουμε και άλλο κάπνισμα, όμως με το ευχάριστο ζάλισμα που θα μας έχει προσφέρει ο ναργιλές και στην κατάσταση "αράγματος" που θα βρισκόμαστε δεν θα έχουμε την όρεξη να πάμε να βάλουμε καπνό σε λουλά να τον κλείσουμε με αλουμινόχαρτο και να κάνουμε τρύπες. Οπότε στην περίπτωση μας κλείνουμε με αλουμινόχαρτο τον λουλά που μόλις τελειώσαμε, κάνουμε τρύπες στον επόμενο βάζουμε κάρβουνα και συνεχίζουμε το κάπνισμα. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί wind cover.

Παρακάτω βλέπουμε πολλές παραλλαγές των βασικών λουλάδων μας σε μεγέθη και σχήματα:











 (αυτό το περιγράφουμε στην σελίδα "...άλλα αξεσουάρ...")



(εδώ βλέπουμε λουλά με προσαρμοσμένο windcover και charcoal screen)