Ναργιλέδες & παραλλαγές


Στο θέμα "Είδη ναργιλέ" παρουσιάστηκαν κυρίως είδη με διαφορά τον πολιτισμό/κουλτούρα και νοοτροπία περισσότερο παρά το τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά. Παρόλο που τα βασικά καλύφθηκαν υπάρχουν και πολλά ακόμα μεμονωμένων περισσότερο περιπτώσεων όπως θα δούμε πιο κάτω...

*Τα διεθνή καταστήματα πολλές φορές αγοράζουν μόνο stems από τις διάφορες εταιρίες και όχι όλο το πακέτο μαζί με γυάλα και hose λόγω των μεταφορικών. Έτσι δεν θα πρέπει να κρίνουμε έναν ναργιλέ ως μη γνήσιο στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιεί την γυάλα ή το hose που περιμέναμε. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι το stem να αναγνωρίσουμε ποιας μάρκας είναι και στην συνέχεια προχωράμε σε θέματα γούστου*

Εκτός από τους μονούς ναργιλέδες, δηλαδή αυτούς που βγάζουν μια έξοδο για hose (τσιμπούκι) υπάρχουν και με 2,3 έως και 6.

Χωρίς να έχει σημασία η σειρά κατανομής των ειδών - μάρκων ξεκινάμε:
Nammor:
Η nammor είναι μάρκα της εταιρίας hookah-shisha η οποία καινοτόμησε στα hoses που έβγαλε που θα τα δούμε σε άλλο θέμα.





Khalil Mamoon: Είναι η καλύτερη αιγυπτιακή μάρκα που υπάρχει. Χρησημοποιείται από Αμερικάνικα hookah lounges ή bars μαζί με την Magdy Zidan. Παρόλα αυτά παίρνει την πρωτιά λόγω της καλύτερης ποιοτικά κατασκευής της.





Γενικά khalil mamoon (ή khalil maamoon ή khalil mammon ή KM) υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχέδια. Στο θέμα αυτό αναφέρω μόνο ένα μικρό δείγμα. (οι παραλλαγές στον τρόπο γραφής έχουν να κάνουν με την περίεργη προφορά του η οποία δεν έχει κάποιο στανταρ "άκουσμα")



Magdy Zidan: Η δεύτερη καλύτερη αιγυπτιακή μάρκα. Από ότι βλέπουμε έχουμε και πιο απλό design. Είναι αρκετά πιο φτηνοί από τους KM.




Syrian hookahs (συριακοί ναργιλές): Εδώ συναντάμε τον ανταγωνιστή των KM λόγο τις συμπαγούς κατασκευής με το σκαλισμένο stem τους παραπέμπουν σε ένα μοναδικό στιλ.

 (το auto seal system που αναγράφεται σε μερικούς ναργιλέδες αναφέρεται στο ότι η κάθε έξοδος για hose (τσιμπούκι) δεν είναι μονοκόμματη αλλά βιδωτή και ανάμεσα σε αυτή και το stem υπάρχει ball bearing η οποία δεν επιτρέπει να φυσάμε και γενικά να εισέρχεται αέρας μέσα στην γυάλα. Η χρησιμότητα του είναι πως άμα καπνίζουν 3 άτομα (όπως στην εικόνα) σε περίπτωση που δεν ήταν auto seal θα έπρεπε ο καθένας να "σφράγιζε" με τον αντίχειρα του το τέλος του hose ώστε να κάνει ο άλλος χωρίς να έχει και εισροές αέρα από το hose του άλλου)



Ο τελευταίος είναι μάρκας Al-Fakher. Παρακάτω βλέπουμε μάρκας Nawras με μοναδικό σχεδιασμό πιο πολύ για διακοσμητική χρήση βέβαια.





Rotating hookahs: Όσοι ναργιλέδες έχουν βάση σαν αυτή παρακάτω έχουν κάποιο μεγαλύτερο ύψος από άλλους συνήθως και έχουν την δυνατότητα να περιστρέφονται:






Mya Saray: το ότι κατασκευάζονται στην Κίνα δεν τους κάνει υποδεέστερους μιας και λειτουργικά είναι κάτι παραπάνω από άψογοι. Δεν έχει να κάνει με απλούς κινέζικους ναργιλέδες που πουλάνε στα πανηγύρια.







Γερμανικοί (aladin, the unit και πολλοί άλλοι που δεν ξεχωρίζουν πολύ από τους mya saray).





Διάφοροι: (κυρίως κινέζικοι...γενικά αν παρατηρήσεται οι κινέζικοι έχουν όλοι το ίδιο πάνω κάτω hose (τσιμπούκι) το οποίο θα το συναντήσουμε σε άλλο θέμα και λέγεται generic hose).












Ψηλοί ναργιλέδες τύπου Sultan hookah.



Τύπου sahara smoke: η sahara smoke co εκτός από την δημιουργία του vortex bowl φτιάχνει και δικές της γυάλες με πολύ ελκυστικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά χρησιμοποιεί κάποια στανταρ κινέζικα stems και hoses (κυρίως).




                               (στη συνέχεια βλέπουμε εικόνες από γυάλες τις sahara smoke co)