...άλλα αξεσουάρ...

Ο ναργιλές εκτός από τα βασικά έχει και πολλά προαιρετικά αξεσουάρ.

Έχουμε λοιπόν την τσιμπίδα ή tongs η οποία χρησιμοποιείται για τα κάρβουνα. Συνήθως έχει και ένα μυτερό μέλος όπως φαίνεται στην εικόνα αλλά δεν προτείνεται για τη δημιουργία τρυπών λόγω των ακανόνιστων και άγαρμπων αποτελεσμάτων. Υπάρχουν βέβαια και τσιμπίδες πιο ακριβές με διαφορετικά σχήματα και λιμαρισμένο τέλος αλλά οι περισσότεροι αναφέρουν πως η κλασσική τσιμπίδα η οποία φαίνεται στην παρακάτω εικόνα είναι η πιο χρήσιμη και αποτελεσματική.

Αλουμινόχαρτο (aluminum foil). Χρησιμοποιείται πάνω στο λουλά ώστε τα κάρβουνα να μην ακουμπάνε απευθείας πάνω στον καπνό. Συνίσταται η χρήση αλουμινόχαρτου βαριάς χρήσης (heavy duty - HD) ή διπλό από το απλό με την γυαλιστερή επιφάνεια προς τα κάτω (shiny side down). Πωλούνται και έτοιμα κομμένα σε μεγάλα τετράγωνα, δεν έχουν καμία διαφορά από το κανονικό. Προτείνεται το κανονικό παρόλα αυτά διότι χρησιμοποιείται και για φαΐ και είναι το πιο υγιεινό που υπάρχει. Μην τοποθετείται υποκατάστατα για παράδειγμα αλουμινόχαρτο από σοκολάτα, είναι διαφορετικής ποιότητας, θα παρατηρήσετε πως θα καεί και ποιος ξέρει τι άλλο θα δημιουργήσει από την καύση του.
 
Windcover χρησιμοποιείται για να "δυναμώσουν" τα κάρβουνα όταν είναι στα τελειώματα τους ή όταν γίνεται σε εξωτερικό χώρο από τον αέρα να μην τα παρασύρει ή τα "φουντώσει" και "κάψει" την γεύση. Το "κάψιμο" γεύσης στα αγγλικά αναφέρεται ως harsh smoke. Ακόμα όταν χρησιμοποιούμαι φυσικά κάρβουνα αντί για ταχείας καύσης όπως θα δούμε σε άλλο θέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τα πρώτα 5-10 λεπτά για να τα "φουντώσει".

Charcoal screen. Μέσα στο λουλά τοποθετείται ο καπνός και πάνω του αλουμινόχαρτο και γίνονται τρύπες (διαδικασία που θα περιγραφτεί σε άλλο θέμα). Αντί για αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το screen όμως δεν προτείνεται γιατί δεν κλείνει τόσο "αεροστεγώς" όπως το αλουμινόχαρτο χώρια που έχει τρύπες οι οποίες δεν είναι της επιλογής μας.


Charcoal holder. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μαγαζιά ναργιλέ για να μεταφέρουν πολλά κάρβουνα μαζί και να ανανεώνουν τα ήδη υπάρχοντα στους ναργιλέδες.

Βούρτσες καθαρισμού (brushes) (για την γυάλα και για το stem αντίστοιχα). Τρόπους καθαρισμού θα δούμε σε άλλο θέμα.



Συμπυκνωμένα καθαριστικά με άρωμα πορτοκάλι/λεμόνι

Grommets (φλάντζες) εδώ φαίνονται με την σειρά grommets για το bowl (λουλά), hose (τσιμπούκι), base (vaze) (και το site το οποίο τα πουλάει αναφέρει και κάποιες ονομασίες πάνω τους αναλόγως με το μέγεθος ή το είδος ναργιλέ)







Τσάντες μεταφοράς (οι τσάντες που πωλούνται στα διάφορα online καταστήματα συνήθως είναι ειδικές με επενδύσεις ώστε να μην σπάει η γυάλα, μερικοί χρήστες αναφέρουν πως βολεύονται με μια τσάντα μεγάλη μεταφοράς για ρακέτες του τέννις):



Vaze protectors (τοποθετούνται στο κάτω μέρος της γυάλας και είναι από ένα ελαστικό είδος πλαστικού ώστε να αποφευχθούν ραγίσματα και σπασίματα σε άτσαλες κινήσεις ακουμπώντας την γυάλα στο έδαφος):





Foil puncher (τρυπητήρι για το αλουμινόχαρτο). Κανονικά οι τρύπες γίνονται με μια οδοντογλυφίδα η οποία θεωρείται η καλύτερη λύση ή μια μεγάλη βελόνα ραψίματος για μόνιμη λύση. Αυτό που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα δεν προτείνεται εκτός αν κάποιος είναι επαγγελματίας και "βιάζεται" να ετοιμάσει γρήγορα κάποιον ναργιλέ. Ακόμα όπως θα δούμε σε άλλο θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε τρύπες σε όλα τα είδη λουλάδων (bowls) που υπάρχουν:


Hose plug stopper (χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που ο ναργιλές είναι πολλαπλός δηλαδή το stem (σωλήνας) βγάζει παραπάνω από μια έξοδο...έως και 4 σε αιγυπτιακούς ναργιλέδες και έως και 6 σε κινέζικους (κυρίως). Σε τέτοιες περιπτώσεις βάζουμε ένα stopper σε περίπτωση που καπνίζουμε από λιγότερα hoses (τσιμπούκια) από όσα βγάζει ο ναργιλές για να μην τραβάμε αέρα και από άλλες τρύπες εκτός από τον λουλά. Στους κινέζικους υπάρχουν και εκεί βαλβίδες στις οποίες υπάρχει μέσα μεταλλική μπίλια η οποία αποτρέπει από το φύσημα αέρα συνεπώς και όταν τραβάμε αέρα η μπίλια σταματάει τη ροή αέρα στην εκάστοτε άλλη έξοδο που έχει ο ναργιλές για hose.



Φωτισμός γυάλας (base lights) χρησιμοποιούνται σαν εφέ από διάφορους χρήστες ναργιλέ.



Φίλτρα και άλλα εξαρτήματα για βελτίωση του ναργιλέ όσον αφορά τον τομέα της υγείας. Υπάρχουν φίλτρα με άνθρακα τα οποία τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος του τσιμπουκιού (hose) ώστε να κατακρατούν κάποιες από τις βλαβερές ουσίες. Άμα παρατηρήσουμε όταν ρουφάμε κατεβαίνει αέρας από το stem προς την γυάλα και δημιουργεί φουσκάλες διαφορετικού μεγέθους πολλές φορές πιο μεγάλες από τις άλλες. Ο λόγος χρήσης του νερού είναι ώστε ο καπνός να μειώνει θερμοκρασία του καπνού και να έρχεται πιο δροσερός στο στόμα. Μερικοί θεωρούν ότι φιλτράρεται κιόλας, κάποιες ουσίες κατακρατούνται αλλά από έρευνα που έχει γίνει δεν κατακρατεί βλαβερές ουσίες το νερό παρόλα αυτά θέματα υγείας του ναργιλέ θα αναφερθούν σε άλλο θέμα. Το heba diffuser είναι ένα σκεύος το οποίο τοποθετείται στο κάτω μέρος του stem ώστε ο αέρας να διασπάται σε πολλές μικρότερες φουσκάλες και έτσι να δροσίζεται πιο πολύ. Ακόμα υπάρχουν και κάποιες ειδικές μπιλίτσες smoke screen λέγονται δεν έχει καμία σχέση με το charcoal screen που αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτές οι μπιλίτσες αναφέρουν πως κατακρατούν κάποιες από τις βλαβερές ουσίες του καπνού αλλά η κύρια ιδιότητα τους που έχει αναφερθεί είναι ότι αποτρέπουν τον καπνό από το να αποκτάει γεύση "καμένου" δηλαδή να έχουμε το φαινόμενο του harsh smoke.Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στους επαγγελματίες από την μία ώστε οι πελάτες να απολαμβάνουν τον ναργιλέ και όχι να ανησυχούν για τη σωστή τοποθέτηση κάρβουνων και από την άλλη αν κάποιος σε ένα σπίτι έχει ανάψει πάνω από ένα ναργιλέ για καλεσμένους αντί να δοκιμάζει από τον καθέναν να δει αν "κάηκε" η γεύση μπορεί να βάλει μέσα τα μπιλάκια αυτά να κάνουν τη δουλειά τους. Ακολουθούν εικόνες με την σειρά filters, diffuser, smoke screen:













Mouthtips (τοποθετούνται στο τέλος του hose (τσιμπουκιού) κυρίως σε μαγαζιά ώστε ο προηγούμενος και ο επόμενος πελάτης να μην ακουμπάνε το στόμα τους στο ίδιο μέρος):




Θήκες φύλαξης καπνού (επειδή αφήνοντας τις γεύσεις στα σακουλάκια των κατασκευαστών με τον καιρό χάνουν το άρωμά τους και της υγρότητα τους.) Υπάρχουν διάφορες κατασκευές και γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε πλαστικό ταπερ το οποίο κλείνει αεροστεγώς. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς για μικρότερες ποσότητες καπνού.


Ice hose tip είναι μια προέκταση του λάστιχου nammor ή όσα λάστιχα έχουν παρόμοιο τελείωμα χωρίς την προέκτασή τους. Περιέχει νερό στο εσωτερικό του σε "σακουλάκια" κολλημένα στα τοιχώματα του και τοποθετώντας το στην κατάψυξη παγώνουν και έτσι ρουφώντας ο καπνός κρυώνει κατά πολύ. Δοκιμάστε να ρουφήξετε αέρα από ποτήρι που ήταν στην κατάψυξη... δοκιμάστε και από αυτό τώρα αρκεί να είναι καλοκαίρι αλλιώς μπορεί να κρυώσετε.





Shishavac: μηχάνημα για διάφορες ευκολίες όπως αυτόματο άναμμα κάρβουνων με χρονόμετρο, φύσημα για στέγνωμα του hose και stem του ναργιλέ και άλλα, πιο αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο.
http://www.youtube.com/watch?v=p-LsMYUWrEQ&feature=player_embedded

Flip Inverted Hookah Bowl είναι ο "ανάποδος λουλάς". Ουσιαστικά ο καπνός μπαίνει στο πάνω μέρος και τα κάρβουνα στο κάτω. Σαν αποτέλεσμα η ζέστη από τα κάρβουνα πάει προς τα πάνω δηλαδή προς τον λουλά χωρίς να μπαίνουν μέσα κομματάκια από μη-αναμμένο κάρβουνο και στάχτες. Μπορεί να ρυθμιστεί σε ποιο ύψος θα είναι τα κάρβουνα. Βασικό μειονέκτημα είναι η δυσκολία στον καθαρισμό του και ότι ίσως καίγεται πολύ εύκολα η γεύση επειδή ο λουλάς είναι πλέον μεταλλικός. Γενικά με όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα που βγαίνουν για τον ναργιλέ τον αλλάζουν από παραδοσιακό και τον κάνουν πιο εξελιγμένο κάπνισμα, καλύτερο/χειρότερο δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι πως είναι διαφορετικό. Διότι διαφορετικό ψήσιμο γίνεται στον καπνό μέσα σε έναν πήλινο λουλά και διαφορετικό σε κάποιον άλλο κλπ.

(μελλοντικά ίσως προστεθούν και άλλα εξαρτήματα με περιγραφή...)