Τύποι κάρβουνων

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες για κάρβουνα ναργιλέ. Προτού όμως τις αναλύσουμε να πούμε πως, ότι κάρβουνο χρησιμοποιούμαι θα πρέπει να αναφέρει ότι ενδείκνυνται για χρήση ναργιλέ και να μην είναι απλό κάρβουνο, ή κάρβουνα για μπάρμπεκιου διότι τα χημικά που περιέχουν σε συνδυασμό με τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μας δημιουργήσουν δηλητηρίαση ακόμα και θάνατο!

Συνεπώς δεν χρησιμοποιούμαι ποτέ κάρβουνα για θυμιατά. Ναι όλοι ξέρουμε είναι φτηνά, τα βρίσκεις παντού ανάβουν και γρήγορα αλλά οι εκπομπές θειαφιού είναι ότι χειρότερο!

Πρώτη κατηγορία λοιπόν, κάρβουνα ταχείας καύσης - quick light coals (ή quicklights ή QLs).
Τα κάρβουνα αυτά έχουν συνήθως στρογγυλό σχήμα και παρουσιάζουν μια κοιλιά από πάνω και ένα βαθούλωμα από κάτω. Ο λόγος είναι να μην ακουμπάει το κάρβουνο και "σφραγίζει" τις τρύπες που έχουμε κάνει στο αλουμινόχαρτο.

Άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να τοποθετούνται με την "λακκούβα" προς τα κάτω, άλλοι με την κοιλιά. Όπως και να έχει τα κάρβουνα έχουν σαν σκοπό να ζεστάνουν τον λουλά και όχι να ακουμπήσουν την γεύση μέσω του αλουμινόχαρτου, θα τα δούμε όμως αυτά πιο αναλυτικά σε άλλο θέμα.
Υπάρχουν και κάρβουνα ταχείας καύσης με μια τρύπα στην μέση όπως αυτά την παρακάτω εικόνας. Το σκεπτικό είναι ίδιο να περνάει κάποιος υποτυπώδες αέρας κάτω από το κάρβουνο.

Τα κάρβουνα ταχείας καύσης μπορούν να ανάψουν απλά κρατώντας τα με την τσιμπίδα από την περιφέρεια τους και όχι από τις πλευρές τους (για να ανάψει όλο το κάρβουνο) και χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα ανάβουμε την μια πλευρά και σταδιακά σε περίπου 30" θα έχει ανάψει όλο.




Παρατηρήσεις:
- Όσο πιο γρήγορα ανάβει τόσο πιο επιβαρυμένο με χημικά* είναι. Τα κάρβουνα γρήγορης ανάφλεξης δεν είναι τα πιο υγιεινά που υπάρχουν όμως αυτά που είναι σχεδιασμένα για ναργιλέ αναφέρουν πως είναι άκαπνα, άοσμα, μη τοξικά... και σίγουρα εφόσον έχει ανάψει το κάρβουνο δεν παρουσιάζει κανένα από τα προηγούμενα εκτός από λίγη γεύση που κάποιος έμπειρος μπορεί να καταλάβει (παρόλα αυτά κατά το άναμμα και καπνό θα βγάλει και θα μυρίζει...). Οπότε πρέπει να προσέξουμε αν το κάρβουνο ανάψει πολύ "βίαια" και μέσα σε 5" δευτερόλεπτα τότε μάλλον δεν είναι για ναργιλέ. Ακόμα αν κατά το άναμμα σπάσει τότε φταίει ή το ότι δεν είναι για ναργιλέ ή το ότι είχε απορροφήσει υγρασία.
- Το καρβουνάκι δεν το ανάβουμε πάνω στον λουλά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι χημικά κατά τη διάρκεια ανάφλεξης πάνε στον καπνό μας και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θα ανάψει επαρκές το κάρβουνο μας.
- Για όλα τα κάρβουνα! Τοποθετούμε ένα κάρβουνο πάνω στον λουλά εφόσον έχει ανάψει πλήρως. Το ιδανικό είναι να έχει αχνίσει από την στάχτη στις γωνίες του πριν το τοποθετήσουμε πάνω στο λουλά. Έναν καλό άναμμα των ταχείας καύσεως κάρβουνων είναι να τα βάλουμε πάνω σε γκαζάκι (σε μια αυτοσχέδια μεταλλική σήτα από σύρμα ή σε μια σχάρα με μικρά ανοίγματα) για λίγο χρόνο (το πολύ 30" η κάθε μεριά). Όταν τοποθετούμε ένα κάρβουνο με μαύρα σημεία σημαίνει ότι έχει σβήσει σε εκείνα τα σημεία, γενικά δεν έχει γίνει πλήρης καύση συνεπώς όταν θα ξεκινήσουμε να καπνίζουμε και θα περνάει αέρας και θα τα φουντώνει θα ανάψει και τα άκαυτα σημεία τους. Τότε έχουμε παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι οδηγίες σε όλα τα κάρβουνα λένε "fully light your coal before smoking" δηλαδή πλήρες άναμμα του κάρβουνου πριν το βάλουμε στον λουλά και καπνίσουμε.
*τα χημικά που αναφέρονται είναι κυρίως θείο (sulfur) το οποίο εφόσον το κάρβουνο το έχουμε αφήσει μερικά λεπτά στην άκρη έχει καεί πλήρως


Υποκατηγορία των πρώτων είναι τα semi quick light coals.
Ανάβουν λίγο πιο δύσκολα από τα quicklights θέλοντας περίπου 2-3 λεπτά στο γκαζάκι. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και υπάρχουν και κινέζικες απομιμήσεις. Έχουν ένα ασημένιο χρώμα.








Η δεύτερη κατηγορία είναι τα φυσικά κάρβουνα - natural coals. Ανάβουν όσο δύσκολα ανάβουν και τα κάρβουνα για την ψησταριά, αναλόγως βέβαια και από τι ξύλο είναι φτιαγμένα (ελιά, λεμονιά, μπαμπού, καρύδα κτλ).






Τρόποι ανάμματος είναι κάποια εστία με αντίσταση, ή κάποιο γκαζάκι ή κάτι σαν αυτό...






Επίσης ένα κόλπο είναι να βάλουμε ένα fan grill (την σχάρα που μπαίνει στα κουτιά των υπολογιστών για τον ανεμιστήρα) πάνω στο γκαζάκι ώστε να διευκολυνθούμε στο άναμμα.



Τα κάρβουνα αυτά ειδικά τα καρύδας που θεωρούνται πως ανάβουν δυσκολότερα από όλα θέλουν κάποια αφιέρωση χρόνου, γιαυτό σε περίπτωση που κάποια στιγμή είμαστε πιο "βιαστικοί" πρέπει να έχουμε και μερικά quick lights...