Hoses (τσιμπούκια) & παραλλαγές

Όπως υπήρχαν παραλλαγές στους λουλάδες (bowls) και στους ναργιλέδες (hookahs) και γυάλες (bases) έτσι υπάρχουν και εδώ...

Αρχικά να αναφερθεί πως υπάρχουν δυο κατηγορίες hoses:
-washable: Αυτά που πλένονται εσωτερικά ώστε να φεύγει η αίσθηση του καπνού και το ghosting (ίχνη γεύσης). Ο λόγος που θέλουμε να φύγει το ghosting είναι ώστε στην επόμενη φορά που θα καπνίσουμε να μην μας έρχεται και γεύση από προηγούμενο καπνό που είχαμε βάλει. Σε άλλο θέμα μάλιστα που θα μιλήσουμε για το ghosting θα δούμε πως μερικές γεύσεις αφήνουν πολύ εντονότερο και "ενοχλητικό" από άλλες. Τα washable hoses έχουν εσωτερικό κατασκευασμένο από πλαστικό σωλήνα ο οποίος έχει κάποιες προδιαγραφές όπως την δυνατότητά του να πλένεται.
-non-washable: Είναι τα περισσότερα και δεν μπορούν να πλυθούν. Ο μόνος τρόπος να τα καθαρίζουμε είναι να φυσήξουμε δυνατά μερικές φορές αφού τελειώσουμε το κάπνισμα μας και τα έχουμε βγάλει από τις υποδοχές του stem (σωλήνα). Αυτά είναι φτιαγμένα συνήθως από ένα σπιράλ σύρμα και δερμάτινη/πλαστική επένδυση από έξω. Αν τα πλύνουμε το σύρμα θα σκουριάσει με αποτέλεσμα να αναπνέουμε μικρά σωματίδια σκουριάς τις επόμενες φορές που θα καπνίσουμε. Ποτέ μην πλένεται κάποιο non-washable hose και αν έχετε ήδη πλύνει κρατήστε το απλά για διακόσμηση αν πρόκειται για κάποιο "όμορφο" όπως θα δούμε παρακάτω ή πετάξτε το.


Ξεκινάμε με τα απλά που υπάρχουν από συριακούς, αιγυπτιακούς και τούρκικους ναργιλέδες και μετά θα δούμε πιο σύγχρονους κινέζικους και αμερικάνικες κατασκευές...

Αιγυπτιακά και συριακά: (από αυτά που κυκλοφορούν πιο πολύ).







Στην διεθνή αγορά δεν θα βρούμε τα απλά hoses να πωλούνται ξεχωριστά διότι υπάρχουν άλλα σύγχρονα τα οποία είναι αρκετά καλύτερα και αποδοτικότερα. Ακόμα μπορείται να ανατρέξεται στο θέμα "Ναργιλέδες & παραλλαγές" και να δείτε στους συριακούς τους Nawras που φαίνονται σε εικόνα. Τέτοια hoses συνήθως βρίσκομαι στην Ελλάδα σε μαγαζιά με τέτοια είδη. Είναι κάποια από τα κλασσικά αιγυπτιακά και συριακά hoses που μπορούμε να βρούμε.
Δεν μπορούμε να τα πλύνουμε παρόλα αυτά μερικά έχουν αρκετά όμορφο σχεδιασμό και θα ταίριαζαν σαν διακόσμηση μαζί με έναν εξίσου όμορφο σχεδιασμένο ναργιλέ.
Οι παραπάνω εικόνες αναφέρονται σε απλούς ναργιλέδες που μπορούμε να βρούμε και στην Ελλάδα και όχι στην νέα γενιά των KM (khalil mammoon) που θα δούμε παρακάτω.




Τούρκικα hoses: από την μάρκα elmas η οποία έχει αναφερθεί ότι βγάζει αρκετά ποιοτικούς ναργιλέδες και συμπαγείς σαν τους συριακούς. Μπορούμε να δούμε πως έχουν μια μακρυά και εντυπωσιακή χειρολαβή. Αυτό είναι το στιλ των τούρκικων ναργιλέδων.



(η τελευταία εικόνα δείχνει ένα hose το οποίο δεν έχει μπροστά στόμιο, όχι επειδή είναι έτσι από μόνο του, κανένα hose δεν είναι έτσι απλά το κατάστημα μας δίνει διάφορες επιλογές όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, επιλέγουμε κάποιο και στο σφηνώνουμε βιδωτά πάνω στο hose)





Generic hose (mya saray): Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο hose που θα βρείτε είτε στην Ελλάδα είτε στη διεθνή αγορά. Είναι το φτηνότερο κατασκευαστικά που υπάρχει αλλά έχει και μειονεκτήματα. Όπως μια έντονη γεύση πλαστικού, το γεγονός ότι δεν πλένεται και είναι πολύ απλά σχεδιασμένο. Ακόμα και ο μικρός σε διάμετρο σωλήνας του δυσκολεύει αρκετά το τράβηγμα και γενικά έχει αρκετά restricted airflow.





 Παρατηρούμε πως βγαίνει σε πολλές παραλλαγές αλλά δεν παύει να είναι το ίδιο hose.




Hoses από την Khalil Mammon (KM):
Αυτή η μάρκα αιγυπτιακών ναργιλέδων έγινε πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιείται σε 10άδες μπαρ ναργιλέ σαν επαγγελματική σειρά. Είναι ακριβότεροι από άλλους παρόμοιους ναργιλέδες αλλά δεν παύουν να έχουν άριστη ποιότητα. Ανέπτυξε λοιπόν πολλά hoses όπως θα δούμε παρακάτω.





Όπως βλέπουμε έχουν μια μακρυά χειρολαβή σε σχέση με παλιότερη έκδοση τους όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Guru hose:
Αυτό μαζί με κάποια από τα KM hoses έχουν την μεγαλύτερη διάμετρο και το ευκολότερο ρούφηγμα που θα βρείτε. Έχει περισσότερο αίσθηση σαν να αναπνέει κάποιος παρά σαν να προσπαθεί να τραβήξει αέρα. Βέβαια ο κάθε χρήστης θέλει κάτι διαφορετικό. Δηλαδή το εύκολο ρούφηγμα δεν έχει να κάνει πάντα με πλεονέκτημα μιας και κάποιος θα θέλει κάποια φορά να καπνίσει κάπως πιο "ήσυχα" οπότε θα προτιμήσει ένα πιο "κλειστό" hose (όχι πάντως το generic).




Πάμε παρακάτω σε washable hoses. Η πρώτη εταιρία που δημιούργησε washable hose ήταν η hookah-shisha και το ονόμασε nammor. Αυτό το hose αποτελείται από το κύριο μέρος του και το τελείωμα. Έχει έναν πλαστικό ευέλικτο σωλήνα εσωτερικά και οι δύο άκρες του είναι πλαστικές και η μπροστινή αφαιρέσιμη ώστε να διευκολυνόμαστε στο πλύσιμο τους.

Όπως βλέπουμε έχουν έναν σύγχρονο σχεδιασμό, μοντέρνο θα λέγαμε. Δεν έχουν κάτι παραδοσιακό πάνω τους, είναι κατά κάποιον τρόπο απλά αλλά πολύ πρακτικά. Είναι το καλύτερο hose που μπορείτε να βρείτε στην διεθνή αγορά. Έχει σχετικά μεγάλη διάμετρο και προσφέρει εύκολο τράβηγμα.
Η εταιρία hookah-shisha είναι αμερικάνικη. Φυσικά αυτό το hose δεν θα μπορούσε να έμενε μόνο εκεί αλλά πέρασε και σε άλλα αμερικάνικα καταστήματα και στην Ευρώπη. Εκτός από μερικούς εισαγωγείς του συγκεκριμένου άλλοι έχουν κάποια ονόματι namoor, razan, nazar, narbish και διάφορα άλλα Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να "κυνηγήσει" το αυθεντικό μιας και όλα πρέπει να παρασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο. Οι διαφορές τους είναι μικρές και έχουν να κάνουν κυρίως με την μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων.
Ας δούμε μερικά:







Όπως βλέπουμε όλα εκτός από αυτά στην μεσαία εικόνα που είναι τα narbish, μοιάζουν πολύ με την nammor. Και έχουν ακριβώς την ίδια απόδοση στην ευκολία ρουφήγματος και καθαρισμού/αποσύνδεσης του μπροστινού κομματιού.
Ας δούμε και μερικές νέες εκδόσεις του nammor hose από την hookah-shisha






Τέλος πάμε στα NuHose κατασκευασμένα από την thenuhose. Αυτά τα hoses έχουν τον πιο απλό σχεδιασμό που υπάρχει και είναι αρκετά φτηνά. Τουλάχιστον όταν κυκλοφόρησαν διότι τώρα πλέον έχει διπλασιαστεί η τιμή τους επειδή έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή. Πρόκειται για μια φτηνή αλλά πρακτικότατη κατασκευή μιας και μπορεί να πλυθεί μέσα έξω και έχει εύκολο ρούφηγμα.


Όπως βλέπουμε είναι ιδιαίτερα απλό και ίσως δεν θα το επιλέγαμε για hose του ναργιλέ μας. Παρόλα αυτά έχει χρησιμοποιηθεί πλαστικό το οποίο δεν αναπτύσσει βακτήρια και άλλα τέτοιου είδους. Με λίγα λόγια είναι το πιο υγιεινό hose που κυκλοφορεί. Βέβαια πολλοί προτιμούν το nammor που είδαμε παραπάνω παρόλο που έχει 5πλάσια τιμή από το NuHose διότι έχει ωραιότερο σχεδιασμό και είναι πιο ανθεκτικό θα έλεγε κανείς λόγω της "βαριάς" κατασκευής του.
Ακόμα κάποιος μπορεί να βάλει κάποιο μανίκι - κάλυμμα που θα βρει προς αγορά ή να κατασκευάσει δικό του ώστε να μην φαίνεται αυτό το σωληνάκι.
Η Al-Fakher αντιγράφει την λύση και κατασκευάσει ένα δικό της washable hose με τις ίδιες προδιαγραφές στην ίδια τιμή. Το βλέπουμε παρακάτω.