Πως πλένουμε το ναργιλέ

Το πλύσιμο του ναργιλέ είναι κάτι πολύ σημαντικό που δεν θα πρέπει να παραμελούμε. Εκτός του ότι μπορεί να χαλάσει το smoke session μας λόγω ghosting παλιότερης γεύσης (ειδικά βαριών γεύσεων όπως καφές/μέλι/ούζο/διπλό μήλο/σοκολάτα) μπορεί να φθείρουμε τα εξαρτήματά του και να μειώνουμε τη ζωή του χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε...

Σε άλλο θέμα θα σχολιάσουμε την επέκταση της διάρκειας ζωής του ναργιλέ εδώ θα μιλήσουμε για το πως καθαρίζεται.

Καταρχήν εφόσον έχει κρυώσει ο λουλάς και τα κάρβουνα έχουν γίνει στάχτη και δεν καίνε (μην καούμε/κάψουμε κάτι) κάνουμε τα εξής:

1) Βγάζουμε το λουλά και με το αλουμινόχαρτο του, μαζεύουμε τον καπνό και τον πετάμε, βγάζουμε το τασάκι και πετάμε τις στάχτες, βγάζουμε το stem και αδειάζουμε το νερό της γυάλας
(καλό είναι να βρισκόμαστε σε χώρο που δεν θα λερώσουμε γιατί γενικά με τον καθαρισμό θα πετάγονται πιτσιλιές από εδώ και από εκεί)

2) Ξεπλένουμε το εσωτερικό του stem (σωλήνα) και της γυάλας όπως και τον λουλά με νερό (προσέχουμε σε περίπτωση που η γυάλα είχα παγάκια μέσα από κάπνισμα να μην χρησιμοποιήσουμε πολύ ζεστό νερό για να μην την ραγίσουμε/σπάσουμε, το ίδιο ισχύει και για τον καυτό λουλά με το κρύο νερό). Όχι καυτό νερό, χλιαρό αν έχουμε την δυνατότητα είναι οκ. Τώρα εκτός από νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο καθαριστικό, είτε ειδικό για τέτοιες χρήσεις που μπορούμε να βρούμε σε site (ξένα) που πουλάνε ναργιλέδες είτε χυμό λεμόνι με baking soda το οποίο καθαρίζει πολύ καλά και αφήνει και μια αίσθηση φρεσκάδας. Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε καθαριστικά σπιτιού, γιατί μην ξεχνάμε ότι θα εισπνέομαι από αυτό το πράγμα αργότερα...

Ο τρόπος καθαρισμού της γυάλας είναι να βάλουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από την γραμμή νερού που έχει σχηματιστεί (από τα έλαια της νικοτίνης, χωρίς να είναι σίγουρη αυτή η αιτία!), και ρίχνουμε μέσα μια αναλογία του στιλ 2-3 κουταλιές του γλυκού baking soda και το διπλάσιο χυμό λεμόνι, αφού κλείσουμε το πάνω μέρος με την παλάμη μας το κουνάμε λίγο σαν σέικερ (με προσοχή γιατί το νερό σε συνδυασμό με το χυμό λεμόνι γλιστράει αρκετά και μπορεί να σπάσουμε την γυάλα μας) και μετά βάζουμε μια βούρτσα (για γυάλα) και κάνουμε το εσωτερικό της σε όσο πιο πολλά σημεία μπορούμε. Αδειάζουμε, ξαναγεμίζουμε νερό, κουνάμε αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί.

Έχοντας λοιπόν ένα διάλυμα από χυμό λεμόνι και baking soda ρίχνουμε μέσα στο stem και βάζουμε την βούρτσα του και κάνουμε 2-3 πάνω κάτω από την κάθε μεριά, δεν θέλει πολύ μιας και ο καπνός του ναργιλέ αποτελείτε από μέλι, μελάσα ή γλυκερίνη τα οποία καθαρίζονται εύκολα με νερό. Αφού τελειώσουμε ξεβγάζουμε νερό (συνήθως δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε μιας και καθαρίζει σχεδόν τέλεια με την πρώτη φορά).

Τέλος μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα καλλυντικών ένα φτηνό βουρτσάκι που χρησιμοποιείτε για μάσκαρα (50 λεπτά κοστίζει περίπου) το οποίο είναι ιδανικό για τις τρυπούλες του λουλά. Ή μια μπατονέτα.

3) Αν είχαμε βαλβίδα εξαερισμού (με μπιλίτσα) στο σωλήνα μας τότε τα ξεβιδώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό....άμα τα αφήσουμε πολύ καιρό άπλυτα θα παρατηρήσουμε ότι πιάνουν ένα είδος αμάκας και η μπιλίτσα κολλάει και δεν κουνιέται τόσο εύκολα, οπότε για να το αποφύγουμε αυτό ξεπλένουμε με νερό.

4) Φυσάμε μέσα στο λάστιχο (hose) μερικές φορές ώστε να φύγει ο καπνός και προσοχή δεν το πλένουμε αν είναι είναι washable (πλενόμενο δλδ) Αν είναι washable θα δούμε στο επόμενο θέμα πως το πλένουμε.

5) Στεγνώνουμε με μια πετσέτα (που έχουμε αφιερώσει στο ναργιλέ) το εξωτερικό του σωλήνα (και τα υπόλοιπα μέρη του) ώστε να μην κάνουν κάποια οξείδωση τα μέταλλα του, φυσάμε μέσα του και γενικά τον τινάζουμε αν μπορούμε, κάνουμε ότι μπορούμε σε όλα τα μέρη του ώστε να μείνει στεγνός. Δεν τον συνδέουμε μέχρι να στεγνώσει πλήρως γιατί η υγρασία θα τον φθείρει με τον καιρό.

6) Δεν υπάρχει συνταγή για την αναλογία μίγματος χυμό λεμονιού και baking soda ούτε περιορισμός του που θα το χρησιμοποιήσουμε. Απλά ξεπλένουμε πολύ καλά στο τέλος. Επίσης μπορεί να ακουστεί αστείο αλλά οι περισσότερες γυάλες σπάνε στην διάρκεια καθαρισμού, οπότε χειριζόμαστε με προσοχή και στο πλύσιμο και σε πιθανό τίναγμα για να στεγνώσει γρηγορότερα.

Το πόσο συχνά πλένουμε τον ναργιλέ εξαρτάται από εμάς, από τι απαιτήσεις έχουμε για το smoke session μας και το πόσο θέλουμε να μας κρατήσει ο ναργιλές.
Το λάστιχο πάντα το αποσυνδέουμε μετά την χρήση και φυσάμε μέσα του αρκετές φορές ώστε να φύγει ο καπνός.
Αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να πλένει κάθε φορά τον ναργιλέ μετά το κάπνισμα και τον πλένει κάθε 10 καπνίσματα για παράδειγμα τότε αν ο ναργιλές του έχει purge valve (βαλβίδα εξαερισμού) κάλο είναι να βγάζει τον λουλά από πάνω (να τον βάζει σε εξωτερικό μέρος του σπιτιού γιατί θα μυρίζει έντονα) και φυσάει μέσα από το λάστιχο ώστε να καθαρίσουν οι γυάλα, ο σωλήνας και το λάστιχο από τον καπνό. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει.

Το ιδανικό λοιπόν είναι ο ναργιλές να ξοδεύει όσο περισσότερο μπορεί χρόνο μένοντας στεγνός...αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην τον αφήνουμε με νερό μέχρι την επόμενη χρήση, για να το κάνουμε αυτό απαραίτητα βήματα είναι να τον πλύνουμε και αν τον αφήσουμε να στεγνώσει χωρίς να τον συναρμολογήσουμε... Βέβαια εξαρτάται από την χρήση του, αν κάποιος δηλαδή τον χρησιμοποιεί κάθε 12-24 ώρες τότε σίγουρα δεν μπορεί να τον πλένει μετά από κάθε χρήση, πόσο μάλλον να τον αφήνει να στεγνώνει (στην αρχή θα γίνεται αλλά με τον καιρό είναι αρκετά κουραστική διαδικασία). Αν όμως καπνίζει ας πούμε κάθε 3 μέρες ή περισσότερο καλό είναι να τον πλένει και να τον αφήνει να στεγνώνει. Μην αγχωνόμαστε όμως ο ναργιλές έχει φτιαχτεί για να δουλεύει στο νερό, δεν χαλάει όταν είναι εκεί όσο νομίζουμε λοιπόν!