Προετοιμασία λουλά

Η προετοιμασία ή αλλιώς το "πακετάρισμα" του λουλά είναι το 1ο σημαντικότερο θέμα στο ναργιλέ!
Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για το πακετάρισμα και σε άλλο θέμα για το περίφημο heat management (διαχείριση θερμοκρασίας στον λουλά).

Εννοείτε πως ο λουλάς θα πρέπει να έχει στεγνώσει από το τελευταίο πλύσιμο και να μην έχει υγρασίες από τα νερά. Η πλειοψηφία λουλάδων χωράει 20-25γρ καπνού. Ο τρόπος που βάζουμε τον καπνό μέσα στο λουλά είναι ο εξής:
- Αναμειγνύουμε καλά τον καπνό (πατώντας τον) με τα χέρια μέσα στο σακουλάκι του ή ανακατεύοντας τον μέσα στο δοχείο του ώστε να μοιραστούν ισομερώς τα υγρά του
- Παίρνουμε κάποιο "κομμάτι" καπνού και το "σπάμε" ρίχνοντας το αραιά πάνω από τον λουλά. Φανταστείτε το σπάσιμο είναι σαν τρίψιμο ή μάλλον σαν να πέφτει "τριμμένος" ο καπνός κομματάκι-κομματάκι. Δεν πατάμε τον καπνό από πάνω με το χέρι μας ούτε τον πιάνουμε και τον βάζουμε μέσα στο λουλά... Απλά τον αφήνουμε να "πέσει" μέσα του.

Τι πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο;
Πετυχαίνουμε ένα ομοιόμορφο πέρασμα του ζεστού αέρα από τα κάρβουνα σε όλα τα σημεία του καπνού και έτσι στην διάρκεια του καπνίσματος έχουμε έναν καπνό με ίδια θερμοκρασία σε όλα τα σημεία του και μεγαλύτερη συνολικά επιφάνεια του να διαπερνάτε από ζεστό αέρα, συνεπώς πιο γεμάτη γεύση και περισσότερος καπνός ίδιου σταδίου*.

- Καπνό βάζουμε μέχρι λίγο κάτω από το χείλος του λουλά (το 3χιλιοστά είναι ενδεικτικό). Δεν έχει σημασία αν γεμίσουμε το λουλά ή αν βάλουμε το 1/4. Και στις 2 περιπτώσεις θα μπορέσουμε να καπνίσουμε απλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική διάρκεια. Μην ανησυχήσετε αν κομματάκι καπνού ακουμπάνε το αλουμινόχαρτο, αυτό θα γίνεται πολύ συχνά (σχεδόν πάντα) και δεν επηρεάζει τόσο όσο νομίζουμε. Tip: για να φτιάξουμε ένα ίσιο επίπεδο καπνού μέχρι λίγο κάτω από χείλος του λουλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα και όχι το δάχτυλο μας.

- Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο** (βαριάς χρήσης ιδανικότερα) και με την γυαλιστερή επιφάνεια να κοιτάει προς τα κάτω το τοποθετούμε πάνω στον λουλά και δημιουργώντας ένα κύκλο με τα χέρια μας το πατάμε από τα πλάγια και κατεβάζουμε προς τα κάτω μέχρι να ακουμπήσει όλο γύρω γύρω από το στόμιο του λουλά και προς τα κάτω. Θα δούμε ότι είναι "τσίτα" το αλουμινόχαρτο σαν ένα μικρό ντραμ. Για να το πετύχουμε βέβαια με τον καιρό θα δούμε ότι θέλει κάποια τεχνική και δύναμη, δεν χρειάζεται όμως να σπάσουμε το λουλά από την πίεση για να το πετύχουμε. Οι τεχνικές που αναφέρονται εδώ είναι οι ιδανικές, σίγουρα όμως θα βρει ο καθένας έναν δικό του τρόπο για να κάνει σχεδόν τα πάντα. Ένα καλό tip έπειτα είναι με τα δάχτυλο μας να πιέσουμε μαλακά το στόμιο του λουλά γύρω γύρω ώστε να σιγουρευτούμε πως ακουμπάει τέλεια πάνω του.

* Λέγοντας καπνός ίδου σταδίου εννοούμε "ψημένος" σε ίδια διάρκεια. Ας φανταστούμε ένα στουπωμένο λουλά, το πάνω μέρος του καπνού καίγεται ενώ το κάτω μπορεί και μετά από 1 ώρα να έχει παραμείνει υγρό. Ενώ αν ρίξουμε αραιωμένο καπνό θα καεί όλος ο καπνός ομοιόμορφα και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και charcoal screen όμως επειδή το αλουμινόχαρτο είναι κλάσης καλύτερο και όχι δύσκολο να το χρησιμοποιεί ο καθένας δεν θα γίνει αναλυτική αναφορά. Απλά το ακουμπάμε πάνω στον λουλά με την λακκούβα προς τα μέσα.