"Mythbuster" ναργιλέ - Ένας μεγάλος ναργιλές καπνίζει καλύτερα από έναν μικρό;

Δεν πρόκειται για καμία δοκιμή αντοχής σε άνθρωπο αλλά για απλά πράγματα που μερικές φορές με κοινή λογική δεν είναι ευδιάκριτα.


Μύθος #1: Ένας μεγάλος (ψηλός) ναργιλές κρυώνει τον καπνό παραπάνω από έναν μικρό (κοντό).

Εφόσον λοιπόν έχουμε ξεκινήσει και καπνίζουμε παρατηρούμε πως ο καπνός περνάει από τρία βασικά σημεία. Το πρώτο είναι ο σωλήνας (stem), το δεύτερο είναι το νερό και το τρίτο είναι το λάστιχο (hose). Ο ναργιλές μας είτε είναι 100 εκατοστά είτε είναι 15 ο καπνός στον λουλά αναπτύσσει την ίδια μεγάλη θερμοκρασία και με την ταχύτητα που μεταφέρεται στο στόμα μας περνάει πολύ γρήγορα από έναν σωλήνα (ίδιας περίπου διαμέτρου) είτε ο σωλήνας αυτός είναι 80 εκατοστά είναι είναι 8 εκατοστά. Συνεπώς δεν προλαβαίνει να κρυώσει μέσα στην διαδρομή του στο σωλήνα τόσο όσο νομίζουμε (ειδικά αν τραβάμε δυνατά). Το επόμενο στάδιο είναι το νερό όπου εκεί ο καπνός διασπάται σε μικρότερα "κομμάτια" και έτσι το νερό βλέπει μεγαλύτερη επιφάνεια του συνεπώς τον κρυώνει παραπάνω από ότι να ήταν χωρίς νερό (τον φέρνει σε περίπου θερμοκρασία δωματίου όπου και το νερό είναι σε παρόμοια θερμοκρασία). (συγκεκριμένα το heba-diffuser που έχουμε αναλύσει σε άλλο θέμα σπάει τον καπνό σε ακόμα περισσότερες φουσκαλίτσες επιτρέποντας  του να κρυώσει και να "φιλτραριστεί" περισσότερο. Και τέλος το λάστιχο στο οποίο ότι θερμοκρασία έχει ο καπνός όταν μπαίνει ίδια έχει και όταν βγαίνει. Συνεπώς το νερό είναι το μόνο στοιχείο που κρυώνει τον καπνό. Τώρα μπορεί κάποιος να πει πως αν ο σωλήνας είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και φαρδύτερος και τραβάμε αργά τότε ο καπνός βλέπει περισσότερο κρύο τοίχωμα μεταλλικού σωλήνα και συνεπώς τον κρυώνει παραπάνω... συμφωνώ, όμως το παραπάνω κρύωμα θα έχει διαφορά στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο της θερμοκρασίας! Αυτό σημαίνει ούτε μισός βαθμός Κελσίου διαφορά! Αν θέλετε κρύο καπνό ο τρόπος είναι βάζοντας παγωμένο νερό και παγάκια στην βάση... Αυτό θα κρυώσει περίπου 3-5 βαθμούς τον καπνό και πάλι η διαφορά δεν είναι τόσο πολύ αισθητή, φανταστείτε πόσο ανύπαρκτη είναι με τη διαφορά στο σωλήνα.
Καταλήγοντας ένας μεγάλος ναργιλές κρυώνει παραπάνω τον καπνό από έναν μικρό;


Μύθος #2: Ένας μεγάλος ναργιλές "τραβάει" πιο δυνατά από έναν μικρό.

Το πόσο εύκολο ή περιορισμένο θα είναι το τράβηγμα καπνού εξαρτάται από τον σωλήνα και το λάστιχο που έχουμε και ελάχιστα από το είδος λουλά. Αν λοιπόν πάρουμε δυο ναργιλέδες με διαφορά ενός μέτρου, με ίδιο λουλά, ίδιες τρύπες στο αλουμινόχαρτο, ίδιο λάστιχο και ίδιο φάρδος σωλήνα... μαντέψτε... θα έχει τον ίδιο βαθμό ευκολίας/δυσκολίας τραβήγματος.
Καταλήγοντας ένας μεγάλος ναργιλές "τραβάει" ευκολότερα από έναν μικρό;



Μύθος #3: Ένας μεγάλος ναργιλές βγάζει πιο πολύ καπνό από έναν μικρό.

Καταλάβαμε σε προηγούμενα θέματα στο που εξαρτάται η ποσότητα/ποιότητα καπνού. Συνεπώς έχοντας το ίδιο setup ναργιλέ (λουλά, λάστιχο, κάρβουνα κτλπ) οι δύο ναργιλέδες σε συνδυασμό με τον μύθο #2 που τελικά τραβάνε ίδιο καπνό βλέπουμε πως θα βγάζουν και την ίδια ποσότητα καπνού.
Καταλήγοντας ένας μεγάλος ναργιλές βγάλει περισσότερο καπνό από έναν μικρότερο;



Extra Μύθος: Αν γεμίσουμε την γυάλα με λιγότερο νερό αφήνουμε περισσότερο χώρο για τον καπνό συνεπώς βγάζει παραπάνω καπνό ο ναργιλές μας.

Έχουμε λοιπόν δύο ίδιους ναργιλέδες με ίδιες γυάλες, λάστιχα, λουλάδες κτλπ... Γεμίζουμε την μια γυάλα ώστε το τέλος του σωλήνα να βυθίζεται 10 εκατοστά στο νερό και την άλλη γυάλα ώστε το τέλος του σωλήνα να βυθίζεται 1 εκατοστό στο νερό. Η λογική μας δείχνει πως υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στην γυάλα για καπνό άρα βγάζουμε παραπάνω καπνό. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι όταν ρουφήξουμε δεν θα τραβήξουμε μόνο τον καπνό που υπάρχει μέσα στην γυάλα εκείνη την στιγμή αλλά θα φέρουμε και καινούργιο από πάνω. Συνεπώς θα είναι σαν να ρουφάμε δέκα γυάλες για παράδειγμα αναλόγως τον χώρο πνευμόνια-στομάχι που έχει ο καθένας. Εφόσον λοιπόν συνεχώς καινούργιος καπνός από τον λουλά συμπληρώνει την γυάλα όσο χώρο και να έχει πάντα θα γεμίζει με καινούργιο καπνό. Οπότε το ίδιο άτομο άμα ρουφήξει με τον ίδιο τρόπο θα έχει τον ίδιο ακριβώς καπνό και στις δύο γυάλες.
Καταλήγοντας μια πιο άδεια γυάλα θα βγάλει παραπάνω καπνό από μια πιο γεμισμένη;



Παρατηρήσεις:
- Για πιο κρύο καπνό εκτός από παγωμένο νερό και παγάκια στην γυάλα η αγορά έχει βγάλει άλλα δύο πρόσθετα. Το πρώτο είναι το ice chamber που έχει αναφερθεί στο θέμα "Μέρη από τα οποία αποτελείται & πως δουλεύει". Η διαφορά στην θερμοκρασία είναι και πάλι ελάχιστη έως 1 βαθμού το πολύ (χωρίς να είναι ακριβείας) διότι όσο παγωμένο και να είναι από την στιγμή που ο καπνός θα περάσει πολύ γρήγορα από εκεί δεν θα μπορέσει να κρυώσει παραπάνω. Επιπλέον έχει βγει και το ice hose που μόλις αναφέρθηκε στο θέμα "...άλλα αξεσουάρ..." εν συντομία αναπνέουμε μέσα από ένα λάστιχο το οποίο περιέχει πάγο στα τοιχώματα του και έτσι είναι αισθητή η διαφορά στην θερμοκρασία.
- Όλοι μύθοι αναφέρονταν κυρίως σε ίδιας μάρκας ναργιλέ πχ ΚΜ 25 εκατοστών και 100 εκατοστών αντίστοιχα. Δικαίως με την ελληνική αγορά να κυμάνετε σε παραδοσιακούς συριακούς, φτηνούς αιγυπτιακούς και μικρούς κινέζικους μπορούμε να πούμε ότι ο μεγάλος είναι καλύτερος εφόσον ο μικρός είναι φτηνή κινέζικη απομίμηση.
- Η μόνη διαφορά στο πόσο γεμάτη θα είναι η γυάλα είναι στο πόσο εύκολο θα είναι το ρούφηγμα. Για παράδειγμα η γυάλα με τα 10 εκατοστά σωλήνα στο νερό θα είναι πιο δύσκολο να ρουφήξουμε από αυτή που έχει τον σωλήνα 1 εκατοστό στο νερό. Το ιδανικό είναι 2-3 εκατοστά.